Чувајмо Хиландар

Председник Александар Вучић за Божић у Хиландару

01/10/2023

Председник Републике Србије г. Александар Вучић посетио је Свети манастир Хиландар током божићних празника. Ово је друга посета Александра Вучића Светој царској српској лаври Хиландару као шефа државе. У званичној посети манастиру био је током божићних празника 2021. године.

Председник Вучић је на Свету Гору стигао на Бадњи дан, у пратњи сина Данила и народног посланика Ненада Поповића. У својој поруци, одмах након што је крочио на хиландарску земљу, председник је нагласио да је поносан на српски народ и на то што је обезбеђена подршка манастиру на годишњем нивоу кроз одлуке Скупштине Србије.

„Поносан сам на чињеницу да смо сачували нешто што је биће и суштина нашег народа и хвала дивним монасима и искушеницима што чувају све оно што припада нашем роду“, поручио је Вучић.

Председника је на манастирској капији дочекао игуман Светог манастира Хиландара архимандрит Методије, са братством.

У вечерњим часовима, у хиландарском синодику, уприличен је састанак председника Александра Вучића и управе манастира на челу са игуманом Методијем.

Током састанка је закључено да је држава Србија обезбедила сва потребна средства за завршетак обнове изгорелог дела манастира, чији се завршетак очекује средином 2024. године.

Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара, упознао је председника Вучића са свим што је урађено у последње две године.

Поред пројеката обнове изгорелог дела и завршетка хибридног енергетског система за производњу електричне енергије, председник је потврдио да ће Србија помоћи и наредне значајне пројекте, потпуну реконструкцију ризнице са изградњом депоа, обнову источног конака у коме се некада налазила болница и објекта еклисијарнице. Било је речи и о подршци развоју манастирске економије која је важна за самоодржање манастира. Посебна пажња је посвећена пројекту изградње нове винарије који би омогућио ефикаснију производњу вина са винограда на Савином пољу.

Захваливши се Председнику Вучићу на свему што је урадио за манастир Хиландар, игуман Методије му је даровао маслиново уље од маслине коју је засадио Цар Душан 1346, која и данас рађа.

Након састанка за председника и његову пратњу је уприличена вечера у свечаној малој трпезарији.

Председник Александар Вучић је присуствовао свеноћном бдењу и Светој литургији. Током богослужења, прочитао је Символ вере и молитву Оче наш.

Након Свете литургије уприличена је празнична трпеза, на којој игуман Методије беседио о празнику Рођења Богомладенца, а посебно се још једном захвалио председнику на великој и кључној помоћи коју је пружио Хиландару. Александар Вучић се захвалио игуману на гостопримству, поздравио целокупно братство и свима присутнима честитао Божић.

Председник Републике Србије Александар Вучић се недуго после трпезе упутио назад ка Србији, због хитних обавеза услед немилих догађаја на Косову и Метохији, проузрокованим нападима на Србе од стране Албанаца.

На Бадњи дан је у околини Штрпца Албанац Азем Куртај пуцао на српске дечаке Стефана Стојановића (11) и Милоша Стојановића (21) док су ишли у бадњаке. Дечаци су задобили тешке повреде од метака али су ван животне опасности. Будући да се напад догодио током председникове посете Хиландара, он се из манастира обратио поруком: „Да си жив и здрав Стефане. И у Хиландару ноћас се сви за тебе молимо. Христос се роди!“. Након тога, на сам дан Божића, догодио се још један напад, када је у Клокоту претучен осамнаестогодишњи Стефан Томић, док се враћао са божићне службе.

Фото: монах Милутин Хиландарац