Чувајмо Хиландар

Хиландар

Свети манастир Хиландар лежи у самом темељу српског идентитета. Захваљујући мисији Светог Саве, оснивача Хиландара, српска нација, Црква и држава, развили су се из овог светог места. Реч је о јединственој српској институцији која непрекидно траје од 1198. до данас.

Манастир Хиландар један је од 20 манастира на полуострву Атос, на североистоку Грчке. Света Гора је једина аутономна монашка република на свету, која је у саставу Грчке државе и под црквеном јурисдикцијом Васељенске патријаршије. Иако монаси насељавају Свету Гору од 6. века, први од постојећих манастира основан је 963.

Света Гора је увек била свеправославна мултинационална заједница и сви монаси који је настањују су држављани Грчке. У погледу националног порекла оснивача и монашких братстава, од двадесет манастира, седамнаест су грчког, а три словенског порекла.

Један од њих је српски манастир Хиландар. Основан је 1198. године. Монах Симеон, бивши српски владар (под именом Стефан Немања) и оснивач династије Немањића која је владала више од 2 века, одрекао се престола у корист свог сина, Стефана Првовенчаног. Немања је одлучио да следи пример свог најмлађег сина Растка, који је отишао на Свету Гору и постао монах под именом Сава.

Убрзо након што се Немања придружио сину у Манастиру Ватопеду, обратили су се византијском цару Алексију III Анђелу за дозволу да оснују манастир, за Србе који би следили подвижнички живот атонских монаха. Даровавши им хрисовуљу, цар је омогућио оцу и сину да оснују манастир на месту где је некада био старији манастир, који се такође звао Хиландар. У документу је записано да манастир и његови поседи „буде Србима на поклон вечни“. Године 1198, уз финансијску подршку Стефана Првовенчаног, положени су темељи за подизање већег Хиландара.

Током векова, Хиландар се ширио више пута, више ка северу а мање ка југу, мада није много грађено све до доласка краља Милутина на власт. Поред других грађевина, он је 1300. подигао цркву посвећену Ваведењу Пресвете Богородице. Ово је једна од најочуванијих и најлепших цркава на читавој Светој Гори.

Уопште узевши, Хиландар изгледа као средњовековна тврђава. Различити делови су преправљани у разним епохама, тако да манастир, посматрано из манастирске порте, приказује изузетан спој различитих нивоа и стилова.

Монаси трећину дана проводе у богослужењу, трећину у созерцању и послушању и трећину у одмору. На Светој Гори се време рачуна према византијском часовном систему, где дан почиње са изласком сунца. У лето, богослужења почињу између 2-4 часа ујутру и настављају се до сванућа. Остала богослужења се одржавају поподне и предвече.

Throughout the centuries, Hilandar was extended several times, more to the north and less to the south

НАСЛЕЂЕ

Манастир Хиландар, као и сви остали светогорски манастири је велика ризница сакралне уметности. Ризница, цркве и архива манастира Хиландара садрже око 1200 икона, међу којима су многе чудотворне и најлепша ремек- дела византијске уметности. Најпоштованија је икона Пресвете Богородице „Тројеручице“, која се поштује као игуманија манастира. Сачувано је 507 рукописних повеља средњовековних владара, 1041 јединствена рукописна књига са укупно 312.000 страна; 80 старих штампаних књига насталих у периоду између 15. и 17. века; 40.000 књига написаних од 17. века до данас. Похрањени су и многи драгоцени артефакти примењене уметности и богата етнографска колекција. Архитектонско наслеђе обухвата разне слојеве настале између 12. и 19. века са око 25 келија, параклиса и цркава изван манастирског утврђења. Вредно фреско сликарство приказано је на око 5.000 m2. Хиландарско наслеђе простире се на преко 10.000 хектара манастирског имања.

Као светогорски византијски споменик културе, манастир Хиландар се налази на UNESCO листи светске баштине.

ОБНОВА

У ноћи између 3. и 4. марта 2004. пожар огромних размера захватио је светогорски манастир Хиландар у Грчкој, који је основан 1198. У ватри је уништено 55% манастирског комплекса, међу којима и 4 капеле и објекти који су грађени од 14. до 19. века.

Потпуна обнова изгорелог дела манастира, биће завршена у првој половини 2025.