Чувајмо Хиландар

Најчешћа питања

Шта је фондација Чувајмо Хиландар?

Фондација “Чувајмо Хиландар” је непрофитна добротворна фондација у САД коју је основао Свети Манастир Хиландар на Светој Гори, Република Грчка. Фондација је у потпуности регистрована по закону САД, са одговарајућим 501(ц)(3) СЕРТИФИКАТОМ О ОСЛОБАЂАЊУ ОД ПОРЕЗА.

Постаните ЧУВАР ХИЛАНДАРА. Ваши прилози су драгоцени за Хиландар и његову свакодневницу и бројне подухвате којима манастир руководи, по завештању својих светих ктитора, Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве Српског.

Која је наша мисија и циљеви?

НАША МИСИЈА ЈЕ ДА ПРУЖИМО ПОДРШКУ СВЕТОМ МАНАСТИРУ ХИЛАНДАР, као јединственој ризници духовности, културе, уметности и историје која непрекидно живи више од осам векова.

ЦИЉ НАШЕ ФОНДАЦИЈЕ ЈЕ ДА ПРЕДСТАВИ НЕПРОЦЕЊИВО НАСЛЕЂЕ ХИЛАНДАРА и успостави чврсту везу са људима у Сједињеним Америчким Државама и широм света, који желе да сазнају више о Хиландару, на личном путу духовног раста и додатног образовања.

Ко управља фондацијом?

Фондацијом управља Управни одбор.
Високопреосвећени архимандрит Методије (Марковић), игуман Светог манастира Хиландар.
Више детаља можете видети на нашој страници О нама.

Зашто БИТИ ЧУВАР?

Хиландар стално живи. Делујмо у складу са његовом мером савршенства, смирености и постојаности. Он је узор и нада да можемо боље и више.
Хиландар нам је предат пре више од осам векова из руку Преподобног Симеона Мироточивог и Светог Саве Српског, као непроцењив дар који носимо у нашим срцима где год да се налазимо. Дат нам је да бисмо га ми предали генерацијама које долазе. Да га сачувају, обнове и побољшају.

БУДИТЕ ЧУВАР.

Могу ли да дам донацију у знак сећања или у част некога?

Да, у процесу донације постоји опција да запишете имена својих најмилијих, живих и умрлих, која ће бити прочитана на богослужењима у Хиландару.

Да ли се моја донација Фондацији Чувајмо Хиландар одбија од пореза?

Да. Фондација Чувајмо Хиландар САД је у потпуности регистрована у складу са америчким законима, са одговарајућим сертификатом о ослобађању пореза 501(ц)(3).
Фондација је организована искључиво у добротворне, верске и образовне сврхе, у смислу члана 501(ц)(3) Закона о унутрашњим приходима, или одговарајућег одељка било ког будућег савезног пореског закона („Кодекс“), укључујући, у те сврхе, деловање дистрибутивне организације описане у одељку 501(ц)(3) Кодекса и ослобођене од опорезивања према члану 501(а) Кодекса.

ЕIN: 85-2962446

Ако донирам новац фондацији, да ли могу да видим напредак прикупљања средстава?

Апсолутно. На страници пројекта можете видети статус донације/финансирања у реалном времену (линија напретка).