Чувајмо Хиландар

О нама

Наша мисија


НАША МИСИЈА ЈЕ ДА ПРУЖИМО ПОДРШКУ СВЕТОМ МАНАСТИРУ ХИЛАНДАРУ, као јединственој, више од осам векова непрестано живој ризници духовности, културе, уметности и историје.

Наш циљ


ЦИЉ НАШЕ ФОНДАЦИЈЕ ЈЕ ДА ПРЕДСТАВИ НЕПРОЦЕЊИВО НАСЛЕЂЕ ХИЛАНДАРА и успостави чврсту везу са људима у Сједињеним Америчким Државама и широм света, који желе да сазнају више о Хиландару, на личном путу духовног узрастања и додатног образовања.

Управљање


ФОНДАЦИЈОМ ЛИЧНО УПРАВЉА ИГУМАН СВЕТОГ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА ВИСОКОПРЕПОДОБНИ АРХИМАНДРИТ МЕТОДИЈЕ (МАРКОВИЋ), као једини члан организације и председавајући управног одбора.

Ми смо непрофитна добротворна фондација у САД коју је основао Свети манастир Хиландар на Светој Гори, Хеленска Република.

Фондација је у потпуности регистрована у складу са законима САД, са одговарајућим 501ц3 СЕРТИФИКАТОМ ЗА ОДБИТАК ПОРЕЗА.

Постаните и Ви ЧУВАР ХИЛАНДАРА. Ваши прилози су драгоцени за Хиландар и његовог свакодневног живота и многобројних подухвата којима манастир руководи, следећи завештања својих Светих ктитора, Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве Српског.

Манифест

Верујмо, будимо слични вековним чуварима Хиландара, чуварима ризнице духовности, писмености, културе, уметности, државности српског народа и историјског ослонца наше Цркве.

Хиландар нам је предат пре више од осам векова из руку Преподобног Симеона Мироточивог и Светог Саве Српског. Као непроцењиви дар да га носимо у срцу где год да се налазимо. Дат нам је да бисмо га и ми даровали поколењима која долазе. Да га сачувамо, обновимо и унапредимо.

Хиландар је непрестано жив. Саображавајмо се делатно његовој мери савршенства, смирености и постојаности. Он је узор и нада да можемо боље и више.

БУДИ ЧУВАР.

Hilandar - Manifesto
Високопреподобни архимандрит Методије

Управни одбор

Високопреподобни архимандрит Методије (Марковић), Игуман Светог манастира Хиландара.

Председавајући Управног одбора и једини члан фондације – Чувајмо Хиландар задужбина САД.

Високопреподобни архимандрит Методије

Чланови Управног одбора именовани од стране Игумана Методија

Бранислав Вујиновић

Председник

Архитекта, власник архитектонске фирме Тото & Вујиновиц ("NYC"). Бивши члан парохијског управног одбора Саборне цркве Светог Саве у Њујорку....

Прочитајте више

Бранислав Вујиновић

Председник

Архитекта, власник архитектонске фирме Тото & Вујиновиц ("NYC"). Бивши члан парохијског управног одбора Саборне цркве Светог Саве у Њујорку.

Лука Ерцег

Потпредседник

Адвокат, управљао је инвестицијама вредним 3,5 милијарди долара, био је члан одбора различитих профитних и непрофитних организација, укључујући верске непрофитне...

Прочитајте више

Лука Ерцег

Потпредседник

Адвокат, управљао је инвестицијама вредним 3,5 милијарди долара, био је члан одбора различитих профитних и непрофитних организација, укључујући верске непрофитне организације Православне цркве.

Душица Протић

Секретар

Доктор права, адвокат специјализован за корпоративне законе и законе о хартијама од вредности; бивши главни регулаторни саветник Америчке берзе; виши...

Прочитајте више

Душица Протић

Секретар

Доктор права, адвокат специјализован за корпоративне законе и законе о хартијама од вредности; бивши главни регулаторни саветник Америчке берзе; виши саветник на Њујоршкој берзи; саветник у међународној адвокатској канцеларији Weil & Gotshal and Manges; и адвокат у Комисији за хартије од вредности и берзе Сједињених Америчких Држава. Искуство у непрофитном сектору: члан Управног одбора Фондације Студеница, непрофитне организације из САД; бивши члан Извршног одбора Конгреса српског јединства, америчке непрофитне организације. Члан помоћног одбора болнице Lenox Hill Hospital, NYC.

Извод из сертификата о оснивању фондације

Фондација је организована искључиво у добротворне, верске и образовне сврхе, у смислу члана 501 (ц)(3) Закона о интерним приходима, или одговарајућег одељка било ког будућег федералног пореског закона („Кодекс“), укључујући, у те сврхе, вршење дистрибуције организацијама које су описане у члану 501 (ц)(3) Кодекса и изузете од опорезивања према члану 501 (а) Кодекса.”

_________

ЕИН: 85-2962446

About us Hilandar