Чувајмо Хиландар

Хиландарје за Косово и Метохију

09/27/2023

Добротворно вече под називом „Пето Хиландарје“ одржано је у недељу 19. септембра у београдском ресторану „Дурмитор“. Догађај су организовали Фондација „Никола Којовић“, као домаћин скупа, Православно удружење „Свети Сава“, уз подршку Задужбине Светог манастира Хиландара.

Свечана сала ресторана Дурмитор примила је више од 250 гостију.

Средства прикупљена на Хиландарју које се одржава ради подршке Хиландару, ове године ће, по  благослову Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, бити преусмерена Епархији рашко – призренској и народу са Косова и Метохије.

Сабрање је организовано са благословом Његовe Светости Патријархa српског г. Порфирија, чији је благослов је пренео Епископ липљански и војни Г. Доситеј, који се овом приликом присутнима обратио пригодном беседом.

Игуман Методије се обратио скупу путем видео позива јер због болести није могао да присуствује и пренео благослов Пресвете Богородице, вечите игуманије и заштитнице хиландарске светиње. Изразио је велику радост што већ пету годину за редом настављамо да се сабирамо окупљени под Светом царском српском лавром Хиландаром, истакавши да је ове године скуп посвећен јубилеју 825 година Хиландара. Такође, прослављамо и пет година рада фондације Никола Којовић и пету годину Хиландарја.

Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландара, изразио је благодарност окупљеним званицама, на жељи и спремности да помогну даљу обнову Светог манастира Хиландара, и што ће донације у овим тешким данима бити усмерене ка светињама и народу на многострадалном Косову и Метохији.

Присутан је био и игуман манастира Велика Ремета, архимандрит Стефан, као и бројно свештенство.

Званицама, члановима Фондације “Никола Којовић” и гостима, био је приређен богат уметнички програм. Присутни су имали прилике да чују стихове Живојина Ракочевића и Данила Јокановића и Горана Витића.

Током вечери представљена је књига „Вечни осмех Дурмитора“ посвећена у Господу уснулом Николи Којовићу. О књизи је надахнуто говорио Ђорђе Перовић.

Наступили су Павлина Радовановић, надарена уметница из Ораховца и хиландарски стипендиста, Октет РТС-а, Катарина Гојковић и Марија Награисаловић.

Програм су водили Биљана Ђуровић и Александар Гајшек.

Овом приликом премијерно је приказан спот ансамбла Фенечки бисери за песму „Ода Хиландару“, који је недавно сниман у манастиру Хиландару и хиландарском метоху Каково са благословом и подршком игумана Методија.