Чувајмо Хиландар

Дани Хиландара у Земунској гимназији

11/04/2023

“Дани Хиландара у Земунској гимназији” у склопу обележавања јубилеја – 165 година школе и 825 година Хиландара одржани су 2. и 3. новембра 2023. године.

Прве вечери, директор Милош Бјелановић поздравио је игумана Хиландара, Високопреподобног архимандрита Методија и хиландарске монахе, првог епитропа монаха Теодосија, јерођакона Харитона, монаха Тому, свештенство и драге госте.

Пригодном беседом, игуман Методије је поздравио све присутне преносећи благослов манастирског братства и пре свега, Игуманије манастира Хиландара Пресвете Богородице Тројеручице.

Игуман Методије је уручио директору Гимназије плакету која је издата поводом јубилеја 825 година Хиландара.

Након игуманове беседе присутнима се обратио монах Теодосије Хиландарац беседом о монаштву “Монашки живот: почетак, средина и крај.” Током вечери приказан је и веидео рад монаха Теодосија „Србија“, састављен од фотографија које приказују хиландарско братство.

Током обележавања овог јубилеја у простору зграде земунске Гимназије налазила се поставка фотографија манастира Хиландара „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“.

Друге вечери “Дана Хиландара у Земунској гимназији” одржан je округли сто на тему:

“Хиландар и ми, поклоници” у коме су учествовали Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, високопреподобни архимандрит Методије игуман манастира Хиландара, монах Теодосије Хиландарац, Жељко Васић певач и ученици Земунске гимназије.

Данима Хиландара присуствовало je свештенство, монаштво, професори и ученици Земунске гимназије. На крају сусрета приказан је видео који су снимали ученици гимназије током наградне екскурзије. Ђаци Земунске гимназије боравили су у Грчкој у периоду од 26. до 29.10.2023. године у оквиру наградне ђачке екскурзије коју је за њих уприличио Свети манастир Хиландар. Дванаест ђака који су ове године изабрани на литерарном конкурсу у својој школи, у организацији Задужбине Хиландара посетили су Свету царску српску лавру Хиландар, Јерисос, хиландарски метох Каково и манастир Свете Лидије у Аспровалти. Ученици су 2 дана боравили у Хиландару, а ученице су имале прилике да плове југозападном обалом Свете горе и да посете манастир Свете Лидије у Аспровалти. Последњег дана путовања у хиландарском метоху Каково дочекао их је Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, заједно са хиландарским монасима. Ђаци изабрани на конкурсу: Лана Бондџић, Кристина Томовић, Ивона Јовановић, Јована Машкарин, Павле Шљукић, Јован Кнежевић, Уна Станојковић, Јаков Шалипуровић, Тамара Симић, Миа Нововић, Лука Богуновић, Анђела Лончар. Старији ђаци, задужени за организацију: Ана Милинковић, Марко Перић. Професори: Невена Жикић, Петар Ацковић.