Чувајмо Хиландар

Сарадња Хиландара са Математичком гимназијом

11/07/2023

У понедељак, 06. новембра 2023. године, у свечаној сали Математичке гимназије у Београду, отворена је изложба фотографија „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“. Отварању изложбе присуствовао је Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, у пратњи монаха Теодосија, првог епитропа, јерођакона Харитона и монаха Томе.

У својој беседи окупљеним ученицима и професорима, архимандрит Методије је рекао:

„Ове године наш манастир слави 825 година од оснивања тако да је цела ова година посвећена обележавању и прослави тог јубилеја, али овај наш данашњи догађај, сусрет и ово наше дружење је такође део те прославе. Ових дана сам често поновио да је манастир Хиландар настао негде 50 година после Оксфорда, а  опет скоро 50 година пре Сорбоне. Тако да наш народ може да се похвали да у време када су настајали, у то време можда више као духовни, али паралелно и образовни центри и ми смо имали, не само манастир на Светој Гори већ и први српски Универзитет. Ви сте о томе читали, надамо се да ћете после данашњег дана имати још већу жељу да се упознате са историјом Хиландара, са његовом улогом за српски народ, за православни свет, али и за целу Васељену. Хтео бих да изразим радост што имамо прилику да хиландарску духовну и културну, уметничку ризницу поделимо са вама.“

Овом приликом директорка гимназије, Мирјана Катић и игуман Методије, потписали су Меморандум о сарадњи између Светог Манастира Хиландара и Математичке гимназије.

На крају програма, монаси са Хиландара предвођени архимандритом Методијем обишли су посебну просторију предвиђену да представља тзв. „Хиландарску собу“, а за коју су Хиландарци припремили дарове – Псалтир са благословом монаха Никодима и плакету на којој је изображен крст са два кипариса, једног од симбола манастира Хиландара, који је уклесан у камен изнад улаза у пирг Светог Саве у манастиру.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 6. децембра 2023. године.