Чувајмо Хиландар

Упокојио се Сава Сузуки Мичитака, пријатељ Србије крштен у Хиландару

02/16/2024

Уважени јапански професор историје уметности на Окајама универзитету у Јапану, византолог и велики пријатељ Србије, Сава Сузуки Мичитака, упокојио се у 73. години, на празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2024. године.

Рођен је 18. октобра 1950. Крстио се у Хиландару и добио име Сава. На званичној страници Универзитета Окајама, на ком је предавао историју уметности и српски језик, пише његово име – Мичитака Сава Сузуки.

Проучавао је, између осталог, средњовековни иконопис и фрескопис. Седамдесетих година је први пут дошао у Београд, говорио је:

– За Србију ме је везало то што сам овде пронашао корен европске културе. Док је Запад сав окренут материјалном, код вас се, а да нисте ни свесни, очувало духовно. Постоји равнотежа. Када сам први пут крочио на тло Европе, из Јапана сам дошао бродом, па возом. У Русији ме је одушевила византијска уметност. Посебно иконе. А онда сам дошао у Србију и открио да је византијска уметност овде још лепша, аутентичнија, да нигде на свету не постоје већа ремек-дела.“

Крштење у Хиландару

Постао је православни хришћанин пре 20 година у Светој царској српској лаври Хиландару и добио име по његовом ктитору, Светом Сави.

Ово је био његов први долазак у српску светогорску светињу.

– На Хиландар нисам отишао са планом да се крстим. Али док сам тамо боравио, пожелео сам да то урадим – присећа се Мићитака Сузуки. – Мислио сам да нисам спреман, јер нисам знао молитве, ни да се правилно прекрстим. Ђакон ми је рекао: „Вера у Бога је довољна. Све остало ћеш научити“.

На поклон је донео монографију „Хиландар“ Димитрија Богдановића, Дејана Медаковића и Војислава Ђурића коју је превео на јапански језик.

За „заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Јапана“ одликован је Орденом српске заставе трећег степена. Заслужан је и за развој студија српског језика и школовање многих српских студената у Јапану.

Извор: И. Мићевић; novosti.rs