Чувајмо Хиландар

Завршетак новог хиландарског енергетског система

10/12/2023

Пројекат израде хибридног система напајања и дистрибуције електричне енергије  отпочет је 2016. године са идејом да се Светом манастиру Хиландару омогући економичан, ефикасан, поуздан и еколошки чист извор енергије, који би имао равномерну доступност у свим деловима манастирског имања где је то потребно.

С обзиром на то да Света Гора нема прикључак ни на један енергетски систем, манастири су принуђени да сами производе електричну енергију. До покретања овог пројекта, Хиландар је енергију обезбеђивао искључиво директном потрошњом са дизел агрегата који поред испуштања знатне количине издувних гасова производе и јаку буку. Такође,  услед константног коришћења имају мали животни век, те изискују додатна улагања у честе репарације или замене.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и игумана Хиландара, Високопреподобног архимандрита Методија, покренута је добротворна акција за изградњу новог хибридног хиландарског енергетског система – ХЕС.

Пројекат подразумева пројектовање, набавку и уградњу 6 трафо станица са 7 км дистрибутивне мреже, поље фотонапонских панела, инвертера, батерија и дизел агрегата. То ће смањити трошкове производње електричне енергије као и загађење манастира и околине, а у исто време поштовати све одредбе донесене од Завода за заштиту културе Грчке. Планирани пројекат својим капацитетом и планским позиционирањем знатно ће побољшати услове за живот монаха, а истовремено остаће скоро невидљив редовним посетиоцима манастира.

У ту сврху, организовано је донаторско вече за подршку пројекту „Енергија за Хиландар“ које је одржано 2016. у компанији Имел у Београду добротом власника и председника компаније, Слободана Урошевића, и генералног директора Мирка Урошевића, на којем су прикупљена значајна иницијална  средства, праћена додатним донацијама у новцу и услугама од стране пријатеља манастира.

По благослову Савета манастира, главни координатор пројекта је Мирко Урошевић са својим тимом, у сарадњи са тимом стручњака Задужбине Светог манастира Хиландара, а у финалној фази, снимању изведеног стања и припреми маркетиншког материјала укључује се и његов син, Никола Урошевић, чије кадрове приказујемо у видеу.

До краја године очекује се комплетан завршетак и пуштање целокупног хибридног  система, као и свих трафостаница, што ће бити пропраћено скупом захвалности донаторима који Задужбина Хиландара планира да организује на молбу координатора, а по благослову Игумана Методија.