Чувајмо Хиландар

Игуман Методије на прослави у Подгорици

10/16/2023

Високопреподобни архимандрит Методије боравио је у Подгорици поводом прославе десетогодишњице освећења Саборног храма Христовог Васкрсења. 

 Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије дочекао је на подгоричком аеродрому Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија који је  началствовао прославом. 

 У суботу 14. октобра, у 18 часова у подгоричком Саборном храму уприличен је свечани дочек Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и деснице Светог Спиридона Тримитунтског Чудотворца. Дочекало их је десетине хиљада верних. 

 У недељу, 15. октобра, у 9 часова светом литургијом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве, као и Високопреосвећеног Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарија. 

 Истог дана у 13 часова, Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије освештали су камен темељац цркве Светог Саве и темеље Православне гимназије Свети Сава, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром. У 19 часова Патријарх Порфирије је посетио цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено место у Подгорици, где је по предању свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви. 

 Свечана духовна академија поводом десет година од освећења Саборног храма је одржана у недељу 15. октобра у 20 часова на платоу испред Саборног храма. 

Беседу је одржао архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.