Чувајмо Хиландар

Одржан добротворни Светосавски бал у Лондону под покровитељством Хиландара

02/04/2024

Свети манастир Хиландар је и ове године био покровитељ традиционалног добротворног Светосавског бала у Лондону, који је одржан 03. фебруара 2024.

Манифестацију је организовала Српска хуманитарна организација Петар II Петровић, на челу са др Дејаном Марашем. Прикупљена средстава су у највећој мери намењена деци са Косова и Метохије.

Скуп је отворио и благословио Високопреосвећени Mитрополит црногорско – приморски г. Јоаникије, који је боравио у Лондону на позив Фондације.

Др Дејан Мараш је присутнима пренео благослове Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара и прочитао његово поздравно писмо у којем је, између осталог, рекао:

„За све нас који не живимо у отаџбини, важна је поука коју смо добили од нашег Светитеља. А то је да чувајући „праву веру“ и чинећи добра дела, не треба да будемо затворени и самодовољни, већ отворени и према другим народима. Свети Сава је рушио препреке између нас и народа како Истока, тако и Запада. Он је доиста, попут Апостола Павла, свима био све, само како би их придобио (1Кор 9, 22). То је смисао његових непрестаних путовања. Да се граде мостови међу људима.

Чувајмо веру, чинимо добра дела и градимо мостове како са нашим народом у матици и расејању, тако и са оним народима који су наши домаћини!“

Посетиоци бала имали су и ове године прилике да виде изложбу хиландарских фотографија аутора монаха Милутина Хиландарца. Ове фотографије, као и свилене мараме са мотивом из хиландарскe рукописнe књигe из 17. века, које припадају колекцији „Хиландарско наслеђе“, продате су на аукцији током вечери, ради племенитог циља због којег се манифестација и одржава. Током вечери служена су хиландарска вина.