Чувајмо Хиландар

Промоција књиге о краљу Милутину у Бања Луци

02/09/2024

У суботу, 3. фебруара 2024. године, у амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Бања Луци, одржана је промоција књиге “Свети краљ Милутин – Владар на раскршћима светова”, посвећене седамстотој годишњици од упокојења краља Стефана Уроша II Милутина.

Овај зборник монографског типа издање је Задужбине Светог манастира Хиландара.

Промоција је привукла велику пажњу јавности и медија. Амфитеатар је био препун љубитеља историје, али и студената, наставника и сарадника Универзитета у Бања Луци тако и грађанства, које је у великом броју присуствовало предавању.

На промоцији су говорили Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, уредници издања Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић-Душанић и Даница Поповић, као и директор Хиландарске Задужбине у Београду, Миливој Ранђић.

Представили су књигу као научно дело високог квалитета и значаја, које доприноси разумевању и вредновању личности и дела  краља Милутина и његовог времена.

Игуман Методије је истакао да је књига “Свети краљ Милутин – Владар на раскршћима светова” плод дугогодишњег и посвећеног рада научника из различитих области, који су успели да расветле разне аспекте живота и дела краља Милутина и да покажу његову улогу у српској и светској историји.