Чувајмо Хиландар

Ктиторска слава Хиландара, Преподобни Симеон Мироточиви

02/27/2024

У Светој царској српској лаври Хиландару свечано је прослављена ктиторска слава, празник Преподобног Симеона Мироточивог.

Игуман Методије са братством дочекао је дан уочи славе игумана Светог манастира Каракала, архимандрита Филотеја са каракалским монасима.

У беседи коју је игуман Филотеј произнео у цркви, заблагодарио је игуману хиландарском и братији на гостопримству и изразио је радост јер заједно славе Преподобног Симеона Мироточивог, који заједно са сином својим, Светим Савом, архиепископом српским, представља понос овог историјског Светог манастира, али и уздање и благодат побожног српског православног народа.

Обновио је сећање, и након осам векова, на доброчинства Светог Саве према светогорском манастиру Каракалу. Навео је део житија Светог Саве које је написао Свети владика Николај, у коме се описује догађај када је Свети Сава помогао братији њиховог манастира:

„У историјату вашег Светог манастира, Свети игумане и поштовани оци, који је написао Свети Николај Велимировић, наводе се следећи историјски подаци који сведоче о великим доброчинствима према Светом нашем манастиру Каракалу.

Стефан, велики жупан, послао је значајну своту новца Сави да га раздели за покој душе њиховог оца. Свети Сава га је употребио у најбоље сврхе, спасивши три славна светогорска манастира, Свети манастир Каракал, Ксиропотам и Филотеј. Манастир Каракал је имао значајан дуг према Великој Лаври, а будући да није могао да плати, како не би изгубили своју независност, братство Каракала молило је братство Лавре да им укаже милост. Они су, међутим, преузели манастир Каракал у своје власништво и протерали игумана и братство. У несрећи која их је задесила, монаси Каракала обратили су се за помоћ Светом Сави. Када је Свети Сава чуо за њихове недаће одмах је у целости исплатио њихов дуг према Великој Лаври и тако им повратио слободу и независност.

Свети Сава је учинио још једно ктиторско доброчинство када је лично посетио Свети манастир Каракал. Видевши сасвим уништене зграде, обновио их је, опет сопственим средствима. И зато смо и ми дошли са великом жељом и радошћу да прославимо празник са Вама и изразимо своју захвалност великим доброчинитељима нашег манастира, преподобном Симеону Мироточивом и Светом Сави архиепископу српском. И опет Вам захваљујемо на благодати да примимо благослов Светог Симеона и Светог Саве као и Богородице Тројеручице.“

На празничном богослужењу којим је началствовао игуман Филотеј, за десном певницом појали су монаси из Каракала, а за левом хиландарски појци.

Манастирској слави присуствовало је монаштво из неколико светогорских манастира, већине хиландарских келија у Кареји, монаси и свештеници из СПЦ и велики број поклоника.

Након Свете Литургије, каракалски игуман Филотеј произнео је беседу за празничном трпезом:

Свепреподобни и драги Свети игумане ове славне свештене обитељи хиландарске, оче Методије, часни оци и браћо,

Да заблагодаримо Богу Светом и Пресветој Богородици и Заштитници Светоимените Горе наше, јер су нас удостојили да одслужимо светло славско бденије у част Светог Симеона Мироточивог, славног цара и ктитора славног свештеног и часног манастира Хиландара – похвале поносног православног српског народа, који је кроз сва времена богољубиви и часни сапутник једноверне православне Јеладе.

Житије Светог Симеона је, наравно, веома чудесно и немамо довољно снаге ни времена да достојно похвалимо његову светлу и облагодаћену личност. Међутим, из благочестиве љубави и благодарности према Светоме, нагласићемо, напросто по дугу, неке стране његове свете личности.

Као што се види из Житија Светог Симеона и Саве, Свети Симеон је водио врлински и богољубиви живот и пре монашког одрицања од света. Упркос свој царској слави и моћи, Свети Симеон није био заведен светском сујетом и гордошћу због најузвишенијег положаја. Обузет идеалима хришћанске вере, имао је живот сагласан са јеванђелским учењем. Са својом благочестивом царицом гајио је своју децу, васпитавајући их јеванђелским васпитањем и Господњим поукама. У Светом Јеванђељу Господ говори о људима: „По плодовима њиховим познаћете их“. Блистави плод и славни изданак ових благочестивих родитеља био је богат врлином и мудрошћу, Свети Сава, ктитор овог Светог манастира, потоњи Архиепископ Српски, који је од малих ногу, од свог детињства, свом душом својом заволео Господа, и као жедан јелен који тражи изворе вода, дошао у Свету Гору, предајући се подвигу монашког живота и борби.

Управљајући богоугодно својим царством и примивши богонадахнуто писмо од Светог Саве, Свети Симеон се дословно оживотворио небеским учењем и као свака добра земља, дао је стоструки духовни плод. Остављајући царске дворе и сваку овосветску сујету, ради вечног и непропадљивог Царства, дошао је у Свету Гору, свом љубљеном сину, Светом Сави, и одложивши царску круну оденуо се у смирену монашку расу, живећи у крајњем сиромаштву и злопаћењу, ради љубави и славе Христове.

Праведни Судија Господ, желећи да открије његов живот по Богу и колико је био богоугодан, прославио је Светог Симеона, и после упокојења његовог, мироточењем из његових светих моштију. Свети Симеон је добио посебан благодатни дар, да дарује благослов рађања деце онима који молитвено призивају његово посредовање пред Богом.

Дивимо се божанској мудрости и промислу Господњем, јер се преко ове двојице Светих остварио план Пресвете Богородице – да буде подигнут овај блистави Свети манастир, у коме је Пресвета Богородица касније благоизволела, да буде смештена и уризничена њена чудотворна света Икона названа Пресвета Тројеручица.

Свети Симеон представља светли пример благочестивог владара за сва времена. У наше време, у којем са болом у души видимо оне који су на власти како доносе нечасне законе који су у супротности са хришћанском вером, са чежњом се сећамо светих личностима владара, какав је био Свети Симеон, који су имали за циљ да утемеље хришћанске установе и јеванђелски етос у држави и друштву.

Свепреподобни Свети игумане, још једном вам благодаримо на позиву да заједнички славимо и добијемо благослов Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве Архиепископа Српског, дичних ктитора древног Светог и часног манастира Хиландара, као и дивне, благодатне свете Иконе Богородице Тројеручице.

Молимо се да Свети Симеон Мироточиви, Свети Сава и благодат Пресвете Богородице Тројеручице покривају овај историјски Свети манастир Хиландар, нашу Светоимениту Гору и сав православни српски народ.

На много благословених година.