Чувајмо Хиландар

Чудотворна лоза Светог Симеона Мироточивог у Хиландару

Најстарија винова лоза на свету налази се у Светом манастиру Хиландару. Рађа плодове више од осам векова.

Ова чудотворна лоза никла је из гроба светог Симеона (Стефана Немање). Њено стабло расте споља са јужне стране, поред зида саборне хиландарске цркве, наспрам места на којем је био сахрањен Свети Симеон.

Hilandarske priče

Хиландарско предање

Хиландарско предање о њој каже следеће: „Кад је од смрти Светог Симеона (13. фебруара 1200.) протекло седам година и када је Свети Сава дошао из Карејске испоснице у манастир да би припремио пренос моштију Светог Симеона у Србију, ради мирења завађене му браће, онда су хиландарски монаси неутешно плакали. Тада се Свети Симеон јави на сну игуману Методију и каже му да је потребно да његове мошти буду пренете на родну груду, али да ће, за утеху, хиландарском братству, из празног гроба његова изнићи лоза, и док она буде рађала, дотле ће и благослов његов на Хиландару да почива”.

Сваке године даје богате плодове. Осим обрезивања, не указује јој се никаква додатна нега, нити се предузимају било какве друге мере против биљних болести и штеточина.

Hilandarske priče - Čudotvorna Loza svetog Simeona Mirotočivog u Hilandaru - content2

Животодавна лоза

Симеоновој лози се приписује чудотворна моћ. Много је сведочења да је бесплодним супружницима, који су чврсто веровали, даровала пород.

Најпознатији такав случај догодио се у 16. веку. Благодарећи овом грожђу, солунски паша је добио наследника. У знак захвалности, 1582. године је Хиландару поклонио велико имање ван граница Свете Горе – Каково. Чак је и свог сина послао да буде монах у Хиландару, али га је братија од тога одговорила, видевши да му није мило.

Свакоме ко затражи, хиландарски монаси дају ово грожђе са упутством за употребу.

Hilandarske priče - Čudotvorna Loza svetog Simeona Mirotočivog u Hilandaru - content1