Чувајмо Хиландар

Усвојен Закон о Хиландару у Народној скупштини Републике Српске

03/19/2024

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци „Закон о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар“.

Циљ овог акта, усвојеног на предлог председника Републике Милорада Додика (линк), јесте испуњавање свих законских и формалноправних предуслова за сталну институционалну подршку Српске овој светињи.Пре расправе саветник председника Републике Српске Марко Ромић је образлажући овај акт у Народној скупштини навео да би његовим доношењем била створена могућност да се обезбеди стална, извесна и сигурна финансијска подршка буџетским средствима Српске.

У образложењу овог акта се наводи да би Српска путем својих надлежних органа учествовала у организацији прослава и значајних датума, те обављала друге послове од значаја за очување традиције и културе историјског наслеђа Хиландара.

„У складу са предложеним законом уређују се начини подршке и помоћи коју ће Српска путем својих органа, уз редовно обавештавање Светог архијерејског синода Српске православне цркве, пружати у очувању културног и историјског наслеђа Хиландара“, наводи се у образложењу.

На том плану биће предузимане активности и спровођени програми очувања и његовања историјских, верских и културних традиција, праћење стања, истраживања, презентовања и интерпретације покретног и непокретног културно-историјског наслеђа у саставу манастира Хиландара.

У образложењу је наведено да ће бити праћени и радови на том наслеђу, обнови и реконструкцији и другим мерама заштите постојећих објеката, изградњи нових објеката манастира, рестаурацији и слично.

У документу је истакнуто да ће средства за обављање послова предложених законом бити обезбеђивана у републичком буџету, а за реализацију пројеката за очување културног и историјског наслеђа манастира Хиландар новац је могуће обезбедити и у буџету јединице локалне самоуправе, путем донација и других извора, у складу са законом.